Lapset rentoutuvat parhaiten mielikuvien avulla. Jotkut lapset osaavat rentoutua aivan itsestään ja jotkut tarvitsevat aikuisen tukea. Muistan itse taitaneeni rentoutumisen jo alle kouluikäisenä – minulla oli nukkumaan mennessä mielessäni useita eri mielikuvitustarinoita, joista valitsin yhden ja ajattelin sitä ennen nukahtamista.

Rentoutuminen vaikuttaa lapseen aivan kuten aikuiseenkin: mieli rauhoittuu, kehon toiminnat tasapainottuvat ja ylimääräiset jännitykset purkautuvat kehosta. Tarinoiden avulla rentoutuminen on kaikista helpointa, koska tällöin lapsi jaksaa olla paremmin paikoillaan. Olen tavannut myös lapsia, jotka eivät yksinkertaisesti kestä aloillaan, mutta silti he rentoutuvat omalla tavallaan. Lapsen rentoutumiselle täytyykin antaa tilaa. Joku ryhmästä saattaa sadun aikana heittää kuperkeikkaa ja touhuta omiaan, mutta se ei silti tarkoita, etteikö lapsi rentoutuisi.

Hyvään mielenterveyteen kuulu taito tunnistaa, sanoittaa ja ilmaista tunteita. Satujen kautta lapsen kanssa voi käydä erilaisia tunteita läpi; näin lapsi tulee tietoiseksi, että kaikenlaiset tunteet ovat salittuja. Rentoutuminen auttaa tunnistamaan tunteita myös aikuisilla, jonka vuoksi rentoutuminen ylläpitää mielenterveyttä. Hyvinvoiva mieli auttaa kohtaamaan arkipäivän pettymyksiä ja selviytymään kriiseistä.

Vienon omat lasten hahmot Sirkkaset seikkailevat rentouttavissa tarinoissa. Tarinat ovat suunniteltu lasta automaattisesti rentouttavaksi ja sadun kuunteleminen saa hetken tuntumaan hauskalta. Sirkkaset kuuluvat jo monen lapsen iltarutiineihin, jolloin aikuinenkin saa omaa aikaa levähtää.

Sirkkasista saatu palaute on ollut niin hienoa, että näitä kannattaa aikuistenkin testata! Lasten rentoutuksiin voi tutustua ilmaiseksi täällä osiossa tutustu Sirkkasiin. Uusin Sirkkaset -äänite on kuunneltavissa ilmaisella puolella kuukauden ajan ja VIENOGossa aina.