Pitäisi rentoutua. Mietiskellä ja meditoida. Hengittää oikein, syödä oikein, sulkea tv klo 18 nukkuakseen palauttavat yöunet. Aamulla puretaan aktiivisuusmittarin unitiedot ja tarkastellaan minuutin tarkkuudella miten tuli yöllä nukuttua.

Vaivalloista ja vaikeaa, sanoin 10 vuotta sitten ja sanon sitä yhä edelleen.

Olen yrittänyt opetella mindfullnesia. Tehnyt harjoituksia. Ajatellut keskittyneenä rentoutuvia jalkojani, joiden huomaan yhtäkkiä muuttuvan ankan vaappuviksi räpylöiksi koska mieleni tahtoi juuri niin. Ei tästä tule mitään, oli yleisin ajatukseni harjoittelun aikana. Olen ollut myös äärimmäisen kiinnostunut meditoinnista. Haaveillut, kuinka opin meditoimaan itseni hurmiolliseen tilaan useaksi tunniksi ja sen jälkeen olen itse zen. Juu ei, 20 sekunnin kököttämisen jälkeen alan mielessäni spekuloida mitä tapahtuisi, jos Salkkari Sepon ja Ismon väliltä paljastuisi seksisuhde. Tämän ajatuksen jälkeen en pystynyt pitämään silmiäni edes kiinni, saatikka sitten meditoimaan.

Olen pohtinut rentoutuksia tehdessäni ja pitäessäni, mikä on se asia, joka vapauttaa ihmisen rentoutumaan. Sellainen asia, jonka läsnäolo poistaa rentoutujalta kaiken vastuun ja yrittämisen ja on vain hyvä olla. Vastaus löytyi kysymyksestä: kun kaikki on hyvin.

Ajatteleppa hetkiä, milloin olet ollut hyvin onnellinen. Ihan lyhyitäkin hetkiä, kun sinulla on ollut todella hyvä olla eikä minkään asian tarvitsisi olla toisin. Se on voinut olla vaikka hyvä illallinen ystävien kanssa; hyvää ruokaa ja hyvää viiniä, parasta seuraa. Tai ehkä muistat hetken kun istuit mökkilaiturilla ja kuulit miten käki kukkui. Rentoutumista aidoimmillaan.  Muistatko sen olon; miltä se tuntui, missä kohtaa kehoa se tuntui? Miltä kaikki näytti kun itse olit rentoutunut ja nautit olostasi? Muistatko, mitä ajattelit juuri silloin?

En haluaisi olla nyt missään muualla. En haluaisi muuttaa mitään.

Kaikki on hyvin.

 

PS: Kunnioitan jokaisen ihmisen tapaa rentoutua, oli se sitten mindfullness, meditointi tai runonlausunta. Mutta jos et koe näitä keinoja omiksesi ja kaipaat kuitenkin elämääsi jotain rauhoittavaa, suosittelen miettimään ihan ajatuksen kanssa mitä ”kaikki on hyvin” oikeastaan tarkoittaa. Tätä voit tehdä vaikka kuuntelemalla Vienon rentoutuksia.

 

 

 

Takaisin artikkeleihin